Талантът му не е вроден. Той е шестото от общо

...
 Талантът му не е вроден. Той е шестото от общо
Коментари Харесай

Петер Паул Рубенс - звездата на барока

 Талантът му не е присъщ. Той е шестото от общо седем деца на юриста Ян Рубенс и брачната половинка му Мария Пейпелинкс от Антверпен. Заради религиозните преследвания по това време, фамилията му е трябвало да бяга. Така младият Рубенс се ражда на 28 юни 1577 година надалеч от Антверпен - в Зиген (днешна Германия). Едва след гибелта на бащата фамилията се връща в Антверпен, където младият Петер Паул Рубенс известно време е паж на локална графиня.
Пътят към триумфа

Но Рубенс е желал да реализира повече - и най-вече от всичко е желал да рисува. Той стартира да учи занаята при такива корифеи за времето си като Тобиас Верхахт, Адам ван Ноорт и Ото ван Веен. Петер Паул е на 21 години, когато го одобряват в Гилдията на Св. Лука - задругата на художниците в Антверпен. Две години по-късно той отпътува за Италия, където става велможа художник на херцога на Мантуа.
 Frankfurt Städelmuseum Rubens Kraft der Verwandlung (Museo Nacional del Prado, Madrid)
" Присъдата на Парис ", към 1639 година

Там той стартира да се интересува от архитектура и учи творбите на античността, което поставя дълготраен отпечатък върху цялото му по-нататъшно творчество. Тъй като майка му се разболява тежко, през 1608 година Рубенс се връща в Антверпен. Междувременно славата му на талантлив художник е стигнала и до родния му град и локалната градска администрация прави всичко допустимо да го задържи: засипват го с примамливи оферти за работа, дават обещание му да го освободят от налози и му оферират да стане велможа художник на ерцхерцозите Алберт Австрийски и Изабела Испанска, които ръководят нидерландските владения на Хабсбургите. Рубенс приема - взема решение да остане и става богат.

За това свидетелства и къщата на фламандския художник, която през днешния ден е превърната в музей. В този дворец, планиран от самия Рубенс по модела на италиански замък (Palazzo), се е помещавало и ателието на художника. В него той е осигурявал работа на 100 души по едно и също време. Работа е имало за всички, тъй като самият Рубенс не е смогвал да извършва всички поръчки, които е получавал. Често той единствено е нахвърлял плана, а самото осъществяване на картините е предоставял на сътрудниците си. Сред тях личат имената на такива известни художници като Антонис ван Дайк, Франс Снайдерс или Ян Брьогел Стария.
 Frankfurt Städelmuseum Rubens Kraft der Verwandlung (MHK, Gemäldegalerie Alte Meister/Ute Brunzel)
" Пан и Сиринкс ", 1617 година

Рубенсовата " запазена марка "

Ярките блестящи цветове, точните пропорции, фигурите в придвижване и - не на последно място - обилните женски тела с класическата " рубенсова форма " се трансформират в негова запазена марка.  Все по-често той стартира да рисува за аристокрацията, в това число за френската кралица Мария Медичи и нейния наследник Луи 13-ти или пък за британския крал Карл Първи.

Рубенс се усеща добре освен в ателието си, а и на политическата сцена. Така той става консултант и пратеник на кралските дворове в Мадрид, Париж, Хага и Лондон и даже е смятан за един от най-хубавите дипломати за времето си. Така да вземем за пример сключването на помирение сред Испания и Англия е негова персонална заслуга. Нито един различен художник не е имал толкоз мощно и толкоз директно въздействие върху политиката, колкото Рубенс.

Все повече неговите търговски и политически ползи стартират да се преплитат: персоналните му контакти в региона на изкуството постоянно му оказват помощ на дипломатическото поприще и противоположното. Но след 1630 година той още веднъж се посвещава главно на изкуството.    

На 30 май 1640 година Рубенс умира в родния си Антверпен, малтретиран през последните години от живота си от подагра. Той е заровен в локалната катедрала Св. Якоб. След неговата гибел вдовицата му Хелена Фурмент разпорежда на Йохан Бокхорст, който е бил един от най-близките сътрудници на Рубенс, да дорисува незавършените му творби.

С трагичните си и едроформатни картини Петер Паул Рубенс оставя толкоз мощен отпечатък върху европейското бароково изкуство, колкото никой различен художник преди или след него.

Виж всички публикации от Сузане Кордс-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР